Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ziekenhuizen laten ongeneeslijke kankerpatiënten aan hun lot over’

Ruim een kwart van de mensen wordt niet verder geholpen nadat ze in het ziekenhuis te horen gekregen dat ze niet meer beter worden. Een ruime meerderheid heeft daar wel behoefte aan.

Dit blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Federaties van Kankerpatiëntenorganisaties NFK. Kankerpatiënten hebben vooral behoefte aan contact met een vast aanspreekpunt in het ziekenhuis. Daarnaast aan aandacht voor naasten en advies over psychische en lichamelijke klachten.

Zwart gat

Dat blijkt uit ons onderzoek onder 654 kankerpatiënten die weten dat ze niet meer beter worden. Met de uitkomsten van het onderzoek vraagt NFK ziekenhuizen en zorgverleners om ongeneeslijk zieke kankerpatiënten meer ondersteuning te bieden, zodat ze niet in een zwart gat vallen.

Van de ondervraagden geeft 63 procent aan dat ze na het gesprek verder zijn geholpen door het ziekenhuis. Dat gebeurde vooral met een behandeling om de kanker te remmen of contact met een vast aanspreekpunt. Daarnaast bijvoorbeeld met advies over lichamelijke klachten of behandeling van lichamelijke klachten, zoals ]pijnbestrijding.

Emotionele steun

Kankerpatiënten die te horen krijgen dat ze niet meer beter worden, hechten tijdens het slechtnieuwsgesprek veel waarde aan emotionele steun van de zorgverlener, maar waarderen de ontvangen steun met een gemiddeld rapportcijfer van 6,4, blijkt uit het onderzoek. Een belangrijke factor bleek de tijd die was uitgetrokken voor het gesprek.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.