Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuizen onderscheiden voor openheid kankerzorg

Steeds meer ziekenhuizen in Nederland delen de resultaten van vragenlijsten over hun kankerzorg met de kankerpatiëntenorganisaties. Zes Nederlandse ziekenhuizen krijgen deze week de Transparantie Challenge Award van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) uitgereikt ter aanmoediging van hun openheid.

Het delen van resultaten is geen vanzelfsprekendheid. Daarom is de NFK vorig jaar zomer gestart met de Transparantie Challenge. Veertien ziekenhuizen reageerden op de oproep om inzicht te geven bij welke kankersoorten zij vragenlijsten gebruiken. Begin dit jaar vroeg NFK die veertien ziekenhuizen of ze de resultaten van die vragenlijsten wilden delen met patiëntenorganisaties. Daarna konden ze gezamenlijke stappen nemen om de geleverde zorg aan deze patiënten te verbeteren.

Verbeterstappen

Zes ziekenhuizen zijn transparant geweest over de resultaten van hun vragenlijsten en gaan op basis daarvan verbeterstappen maken. Isala, OLVG en het Waterlandziekenhuis/Westfriesgasthuis gingen gezamenlijk de dialoog aan met borstkankerpatiënten en de Borstkankervereniging Nederland. Haaglanden Medisch Centrum deelde de resultaten met individuele darmkankerpatiënten. Het Radboudumc sprak over hoofdhalskanker met patiëntenvereniging HOOFD-HALS. Het Rijnlands Revalidatie Centrum tenslotte deelde de resultaten met patiëntenorganisatie Hematon. Momenteel werken deze organisaties samen aan zaken als verbetering van informatievoorziening voor patiënten en terugkoppeling van de eigen PROM-resultaten aan de patiënt in de spreekkamer.

Abriposters

De zes ziekenhuizen krijgen deze week allemaal een NFK Transparantie Challenge Award uitgereikt, als aanmoediging voor hun inspanningen. Geen van de ziekenhuizen is zo ver als NFK zou willen. Daarom krijgen alle ziekenhuizen een aanmoedigings-award, zo heeft de Award Commissie, bestaande uit ervaringsdeskundigen en experts van NFK, besloten. Rondom de ziekenhuizen zullen van 18 september tot 25 september abriposters zichtbaar zijn met een felicitatiebericht van NFK aan de ziekenhuizen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.