Het eerste zorginitiatief betreft onderzoek naar de (meer)waarde onderzoeken naar het belang voor patiënt en arts van een universeel digitaal dataplatform voor IBD zorg. Hierin kan de patiënt in de thuissituatie zijn meet- en welbevindingsgegevens invoeren via de beschikbare digitale apps, onafhankelijk van welke leverancier deze komen. Een universeel dataplatform kan een stap zijn naar schaalvergroting, lagere beheerskosten en nog snellere en betere bereikbaarheid van de dienstverlening.
Dure geneesmiddelen longkanker
Het tweede initiatief betreft het meetbaar maken van de effectiviteit van dure geneesmiddelen bij longkanker. Patiënten starten meestal met een combinatie van een chemo- en een immunotherapie. Niet alle patiënten houden deze combinatie tot het einde vol. Ze gaan dan verder met een monotherapie. Over de effectiviteit hiervan is nog weinig bekend. Ook is er geen model voorhanden dat voorspelt welke patiënten dreigen uit te vallen. Binnen de samenwerking wordt gewerkt aan zo’n predictiemodel en worden de zorguitkomsten van de gecombineerde en monotherapie gemeten.
Afstemming in CVA-zorg
Het derde initiatief moet bijdragen aan de juiste zorg op de juiste plek voor CVA-patiënten. Hiervoor is een goede afstemming tussen het ziekenhuis en zorgpartners voor de nazorg (revalidatiecentra en/of verpleeg- en verzorgingshuizen) van belang. De introductie van een zorgbundel in dit project moet de financieringsschotten wegnemen en de samenwerking verbeteren.