Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zinvolle Registratie: minder registreren en meer verbeteren

Het Radboudumc, Rijnstate en UMCG werkten twee jaar met een kernset van zestien zinvolle kwaliteitsindicatoren. Hiermee nam de registratietijd af. De zorgkwaliteit bleef gelijk of verbeterde.

De kernset omvat indicatoren die van toegevoegde waarde zijn voor patiënten en daadwerkelijk gebruikt worden voor kwaliteitsverbeteringen, zo blijkt uit de eindrapportage. 

Deze kernset is zorgvuldig geselecteerd door artsen, verpleegkundigen en patiënten samen. Registraties die niet als zinvol werden ervaren, zijn losgelaten. Bijvoorbeeld het registreren van pijnscores, terwijl er geen sprake was  van pijn. Of het opnemen van doorligwonden bij iemand die voor een dagbehandeling kwam. Of het meten van ondervoeding bij jonge, gezonde mensen die voor een simpele behandeling opgenomen werden.

Samen beslissen

Hierdoor kwam er meer tijd voor het verbeteren van de zorg. Bovendien ontstond door het afschaffen van routinematig vinken voor verpleegkundigen meer ruimte voor klinisch redeneren. Ook werd de patiënt meer betrokken bij de zorg, onder meer door gebruik van patiëntgerapporteerde uitkomsten bij samen beslissen.

Het experiment vond plaats op de Intensive Care (IC) afdeling van het Radboudumc, het Oncologisch Centrum van Rijnstate en de afdeling Hematologie van het UMCG onder auspiciën van het NFU-consortium Kwaliteit van Zorg en Zorginstituut Nederland.

Registratietijd gereduceerd

Alleen in het Radboudumc is de registratietijd aanzienlijk gereduceerd met 24 minuten per dienst door het realiseren van volledige vrijstelling van alle extern en intern verplichte indicatoren. In het Rijnstate en UMCG zijn de ervaren onzinnigheid en onredelijkheid door zorgverleners afgenomen door registratieprocessen efficiënter in te richten met aanpassing in het patiëntendossier of anderen dan zorgverleners te laten registreren.

Kwaliteit verbeterd

Met het verminderen van het aantal kwaliteitsmetingen kon de balans worden verlegd naar het daadwerkelijk verbeteren van de zorg op basis van de kwaliteitsregistraties. Gedurende het experiment is de kwaliteit van zorg gelijk gebleven of op sommige gebieden zelfs verbeterd.

Met volledige transparantie over de uitkomsten op de indicatoren en ingezette verbeteracties laten de drie ziekenhuizen zien wat het lerend vermogen is van afdelingen. En dat zorgverleners het vertrouwen en de ruimte verdienen.

Minder registreren

Het advies op basis van deze resultaten is dan ook om zorgverleners de ruimte te geven om te leren en te verbeteren. Dit kan door het laten vieren van de registratie-teugels. Dat wil zeggen reductie van zowel extern als intern verplichte kwaliteitsindicatoren. Met een kernset van indicatoren is het mogelijk om te komen tot nog betere kwaliteit van zorg. Dus minder registreren, meer verbeteren.

ZIRE regio-experiment

Het experiment krijgt in 2021 een vervolg door uitbreiding naar de IC’s van acht ziekenhuizen in Oost-Nederland. De doelstelling van het vervolgexperiment is om de kwaliteit van zorg in de regio te verbeteren. Dit gebeurt met behulp van zinvolle registratie, het gezamenlijk leren en verbeteren op basis van de kernset en te bouwen aan vertrouwen tussen partijen. Het ZIRE regio-experiment is onderdeel van het NFU-programma Anders Verantwoorden.

Lees ook
Leidt zinvolle registratie tot minder registratielast, meer werkplezier en meer kwaliteitsverbetering?

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.